Adresă:
Strada George Cosbuc
NR. 25A
Camera 33 etaj 3
Baia Mare
Maramures
Contact:
+40 728 882 828
luizamiclaus@gmail.com
Procedura ordonanței de plată permite creditorilor să obțină rapid și ușor un titlu executoriu. Această procedură este o procedură alternativă pentru creditor, acesta fiind liber să aleagă procedura de drept comun, cu precizarea că termenul de soluționare al acesteia din urmă poate fi mai mare, motivat de mai multe considerente privind organizarea interioară a instanțelor judecătorești și de etapa de administrare a probelor încuviințate părților.
Ordonanța de plată reprezintă varianta potrivită pentru a stopa întârzierea la plată a debitorilor, prin depășirea termenului contractual sau legal, stabilit pentru executare.
Avantajele ordonanței de plată
Procedura ordonanței de plată prezintă câteva avantaje, iar în ipoteza în care condițiile de admisibilitate sunt îndeplinite, se califică ca fiind cea mai rapidă și ușoară procedură pentru stoparea întârzierii la plată și obținerea titlului executoriu împotriva debitorului.
Printre aceste avantaje se enumeră următoarele:
poate fi solicitată orice sumă, fără vreo limită a cuantumului. pe calea ordonanței de plată pot fi valorificate exclusiv creanțele care au ca îndatorire corelativă, obligația debitorului, de a plăti o sumă de bani;
caracterul cert, lichid și exigibil al creanței;
temeiul creanței, care poate fi un contract civil, indiferent de calitatea pe care o au părțile acestuia – persoane fizice sau persoane juridice (textul de lege prevede „inclusiv cele încheiate între un profesionist și o autoritate contractantă”), factură fiscală semnată de ambele părți, extras de cont etc.;
dovada creanței - aceasta în mod obligatoriu, trebuie să fie constatată printr-un înscris ori să fie determinată potrivit unui statut, regulament, sau altui înscris, asumat de părți prin semnătură ori în alt mod admis de lege;
comunicarea unei somații, „prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire”, prin care să i se solicite debitorului, să plătească suma datorată în termen de maxim 15 zile de la primirea acesteia;
indiferent de suma care face obiectul ordonanței de plată, taxa de timbru este fixă în cuantum de 200 lei;
procedura este extrem de rapidă - în ipoteza în care creanța nu este contestată, Codul prevede emiterea ordonanței de plată în termen de 45 zile de la introducerea cererii;
ordonanța de plată este executorie, chiar și atunci când este atacată cu cerere în anulare;
termenul de plată stabilit pentru executarea ordonanței de plată nu poate fi mai mare de 30 de zile, dacă părțile nu derogă de la această regulă.
Desigur, atât ordonanța de plată, cât și încheierea de respingere a cererii de emitere a ordonanței de plată pot fi atacate, iar calea de atac specifică acestei proceduri, este cererea în anulare. În cadrul acesteia nu pot fi invocate decât nerespectarea cerințelor speciale pentru emiterea ordonanței de plată și dacă este cazul, cauze de stingere a obligației ulterioare emiterii ordonanței de plată.
SPEȚĂ - CERERE ÎN ANULARE ADMISĂ ÎN PROCEDURA ORDONANȚEI DE PLATĂ
Instanța, în cadrul Cererii în anulare, a reținut în fapt, că prin Sentința civilă s-a respins cererea de emitere a unei ordonanțe de plată, formulată de creditor în contradictoriu cu debitorul, instanța de fond apreciind că nu sunt îndeplinite condițiile pentru a se emite o ordonanță de plată în lipsa rezilierii contractelor invocate de reclamant.
Instanța, în lumina înscrisurilor depuse de reclamant, apreciază cererea de emitere a ordonanței de plată că fiind întemeiată, urmând a dispune anularea sentinței civile pentru considerentele ce succed.
În drept, potrivit articolului 1270 cod civil (1) Contractul valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante. (2) Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părților ori din cauze autorizate de lege, iar conform articolului 1547 cod civil, debitorul este ținut să repare prejudiciul cauzat cu intenție sau din culpă.
Conform articolului 1549 cod civil, (1) Dacă nu cere executarea silită a obligațiilor contractuale, creditorul are dreptul la rezoluțiunea sau, după caz, rezilierea contractului, precum și la daune-interese dacă i se cuvin. (2) Rezoluțiunea poate avea loc pentru o parte a contractului, numai atunci când executarea sa este divizibilă. De asemenea, în cazul contractului plurilateral, neîndeplinirea de către una dintre părți a obligației nu atrage rezoluțiunea contractului față de celelalte părți, cu excepția cazului în care prestația neexecutată trebuia, după circumstanțe, să fie considerată esențială. (3) Dacă nu se prevede altfel, dispozițiile referitoare la rezoluțiune se aplică și în cazul rezilierii.
În temeiul articolului 1550 cod civil, (1) Rezoluțiunea poate fi dispusă de instanță, la cerere, sau, după caz, poate fi declarată unilateral de către partea îndreptățită. (2) De asemenea, în cazurile anume prevăzute de lege sau dacă părțile au convenit astfel, rezoluțiunea poate opera de plin drept.
În raport de dispozițiile articolului 1552 cod civil, (1) Rezoluțiunea sau rezilierea contractului poate avea loc prin notificarea scrisă a debitorului atunci când părțile au convenit astfel, când debitorul se află de drept în întârziere ori când acesta nu a executat obligația în termenul fixat prin punerea în întârziere. (2) Declarația de rezoluțiune sau de reziliere trebuie făcută în termenul de prescripție prevăzut de lege pentru acțiunea corespunzătoare acestora. (3) În toate cazurile, declarația de rezoluțiune sau de reziliere se înscrie în cartea funciară ori, după caz, în alte registre publice pentru a fi opozabilă terților. (4) Declarația de rezoluțiune este irevocabilă de la data comunicării ei către debitor sau, după caz, de la data expirării termenului prevăzut la aliniatul 1.
Articolul 1553 cod civil prevede: (1) Pactul comisoriu produce efecte dacă prevede, în mod expres, obligațiile a căror neexecutare atrage rezoluțiunea sau rezilierea de drept a contractului. (2) În cazul prevăzut la alineatul 1 rezoluțiunea sau rezilierea este subordonată punerii în întârziere a debitorului, afară de cazul în care s-a convenit că ea va rezulta din simplul fapt al neexecutării. (3) Punerea în întârziere nu produce efecte decât dacă indică în mod expres condițiile în care pactul comisoriu operează.
Articolul 1554 cod civil prevede efectele rezoluțiunii și ale rezilierii: (1) Contractul desființat prin rezoluțiune se consideră că nu a fost niciodată încheiat. Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare parte este ținută, în acest caz să restituie celelalte părți prestațiile primite. (2) Rezoluțiunea nu produce efecte asupra clauzelor referitoare la soluționarea diferendelor ori asupra celor care nu sunt destinate să producă efecte chiar în caz de rezoluțiune. (3) Contractul reziliat încetează doar pentru viitor.
Conform articolului 1014 alineatul 1 cod procedura civila, procedura specială a ordonanței de plată se aplică creanțelor certe, lichide și exigibile constând în obligații de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist și o autoritate contractantă, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însușit de părți prin semnătură ori în alt mod admis de lege.
În cauză aceste condiții sunt îndeplinite.
În speță se reține că la dosarul cauzei s-a depus contractul de avans încheiat între executant, în calitate de debitor și client în calitate de creditor, având ca obiect obligația executării lucrării privind instalarea de panouri solare.
De asemenea, la dosarul cauzei s-a depus contractul de furnizare de produse.
Conform ambelor contracte, clientul, respectiv creditorul din acest dosar, a achitat sume de bani cu titlu de avans, sume achitate conform chitanțelor primite de la executant, respectiv debitor.
Conform contractului de furnizare de produse, acestea trebuiau livrate în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului, la domiciliul clientului.
Totodată, conform contractului de furnizare servicii durata contractului a fost de 90 de zile, iar în caz de neîndeplinire culpabilă a obligațiilor, dispozițiile art. 9 din contract au prevăzut sancțiuni în cotă procentuală de 0,1 % din prețul contractului pentru fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligațiilor.
Pârâtului, respectiv debitorului, i s-a comunicat o Somație de plată și punere în întârziere, cu confirmare de primire și conținut declarat, prin care i s-a pus în vedere să achite întreg debitul împreună cu onorariul de avocat. Prin aceeași somație, pârâtului i s-a adus la cunoștință rezilierea contractului de avans și a contractului de furnizare produse.
Instanța a constat că reclamantul a notificat pârâtei încetarea contractului că urmare a rezilierii de drept ( pact comisoriu de grad IV ) pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Analizând aceasta prevedere contractuala, instanța a constat că prevederea de la articolul 9 din contract, constituie un pact comisoriu de ultim grad instituit în favoarea reclamantului.
Referitor la petitul având ca obiect plata penalităților de întârziere de 0,1 % din prețul contractului pentru fiecare zi de întârziere, instanța a apreciat că acesta este întemeiat conform dispozițiilor contractului de furnizare produse la care s-a făcut referire în aliniatele precedente.
Pentru toate aceste motive, instanța a admis cererea în anulare formulată de creditor.
A dispus anularea sentinței civile prin care a fost respinsă ordonanța emiterea ordonanței de plată.
A ordonat debitoarei că în termen de 30 de zile de la comunicare să îi plătească creditoarei debitul restant.
A obligat debitoarea la plata dobânzii legale penalizatoare, calculată de la data punerii în întârziere a debitorului, conform contractului avans și până la data recuperării integrale a debitului.
A obligat debitoarea la plata penalității de întârziere de 0,1 % din prețul contractului de furnizare produse pentru fiecare zi de întârziere, calculate de la data expirării termenului de îndeplinire a obligațiilor și până la data recuperării integrale a debitului.
A obligat debitoarea să plătească creditoarei cheltuielile de judecată, compuse din taxa de timbru și onorariu de avocat.
Soluție executorie.